INHOUDSOPGAVE
- Algemeen
- Mosaic structuur
- Themaweergave
- Dashboardweergave
- Aanmaken tegels
- Conditionals
- Autorisatie
- Controle
Algemeen
De dashboardmodule Swing Mosaic is sinds mei 2015 beschikbaar binnen de Swing-software. Door de groei in gebruik van de module en het aantal toenemende functionaliteiten werd het beheren en opzetten van dashboards een ware expertise.
Onlangs is Studio Mosaic herontworpen en is de gebruikersvriendelijkheid voor het opzetten en beheren van Mosaics (en Stories) sterk verbeterd en vereenvoudigd. In deze beknopte handleiding worden de wijzigingen en nieuwe functionaliteiten ten opzichte van de oude situatie omschreven.
De navigatiebalk van Mosaic in Studio is aangepast. Deze bestaat nu uit de volgende onderdelen:
- Link naar het hoofdmenu, beheer hier de verschillende Mosaics.
- Link naar de centrale plek voor alle bestanden (plaatjes, pdf's) die gebruikt worden binnen het Mosaic.
- Link naar de test versie van het actieve Mosaic.
- Link naar de accept versie van het actieve Mosaic.
- Link naar de live versie van het actieve Mosaic.
- Refresh cache (voorheen refresh metadata) blijft van toepassing voor het ophalen van (wijzigingen in) gebiedsindelingen en andere tabellen uit Studio met uitzondering van indicatoren en presentaties.
De look and feel van Studio Mosaic is nu veel meer in lijn met alle overige onderdelen van Studio. Een van de voornaamste aanpassingen is de koppeling van de Viewer themaboom met Mosaic. Het is nu niet meer nodig om eerst een themaboom in Studio in te richten en elk thema te voorzien van de onderwerpen die je wilt gebruiken in een Mosaic. Het aanmaken van een Mosaic en het toevoegen van thema's en tegels (inclusief selecteren van onderwerpen) verloopt nu volledig via Studio Mosaic.
Het verplaatsen van tegels en secties is verbeterd, dit werkt via het 'drag and drop' principe. Via de knop in de linker bovenhoek selecteer je een tegel en deze kun je vervolgens op een willekeurige plek in het thema plaatsen.
Voor secties geldt hetzelfde. Deze kunnen eenvoudig verplaatst worden binnen een dashboard.
Het formaat van een tegel aanpassen kan via de rechter onderhoek, sleep de tegel naar het gewenste formaat:
Het hoofdmenu is te benaderen via Mosaic > Start en deze bestaat uit de volgende onderdelen:
- De Mosaic structuur; de plek waar je Mosaics kan aanmaken, maar ook thema's kan toevoegen en verwijderen.
- De thema weergave. Deze is naar wens in te richten. Inclusief het verslepen en vergroten van de themategels.
- De themategels kunnen voorzien worden van vier verschillende templates. Deze kan je hier selecteren en toepassen.
- De Mosaic settings en de mogelijkheid om de testversie te openen.
De Mosaic settings zijn altijd beschikbaar rechtsboven in beeld, evenals de mogelijkheid om de testversie te openen. Eenmaal in een thema kan je daarnaast ook de thema settings benaderen.
De thema settings worden in het rechterpaneel getoond en bestaat uit verschillende tabbladen. In het eerste tabblad met het ster icoon zijn de vijf meest gebruikte instellingen te raadplegen.
De Mosaic settings worden in een klein venster op de voorgrond geopend en kan met de knop rechtsboven schermvullend worden gemaakt. Wijzigingen in de Mosaic settings worden alleen met de 'Save' knop opgeslagen.
In het venster Files vindt het beheer van afbeeldingen voor gebruik in thema’s en tegels plaats.
Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden:
- Eenvoudig bestanden toevoegen, aanpassen, exporteren of verwijderen
- Overzicht van de beschikbare afbeeldingen
- Bestanden bibliotheek is doorzoekbaar
- Filtermogelijkheid op type bestanden
- Tegel- of lijstweergave
Mosaic structuur
Het aanmaken, bewerken en thematisch inrichten van dashboards en rapportages (Stories) verloopt via de Mosaic tree. Hiermee is de opbouw van een Mosaic via de Viewer-themaboom komen te vervallen. Het is dus niet meer nodig om eerst een themaboom in Studio in te richten en deze vervolgens te synchroniseren met een Mosaic, dit kan nu gemakkelijk binnen de Mosaic tree. De meeste functies bevinden zich onder de rechtermuisknop, per thema of Mosaic kan je vervolgens de bewerkingen doen. Ook kan je met de muis over de thema's of Mosaics bewegen waarna de meeste beschikbare opties verschijnen.
Een Mosaic toevoegen kan door onderaan te klikken op de button 'Add Mosaic'. Vervolgens kunnen per Mosaic diverse bewerkingen uitgevoerd worden. Door met de rechtermuisknop op een Mosaic te klikken, verschijnen de mogelijke bewerkingen. Je kan een thema toevoegen, syncen naar viewer (hiermee kopieer je de themaboom naar de Viewer themaboom). De permissions syncen; eerder gemaakte autorisatie instellingen met betrekking tot het tonen van thema's worden dan gekopieerd naar de nieuwe methode. Zie voor een uitgebreidere uitleg het hoofdstuk 'Autorisatie'. Een Mosaic kan worden geimporteerd en geëxporteerd. Tot slot kan een Mosaic verwijderd worden.
Ook per thema kan met de rechtermuisknop een aantal bewerkingen gedaan worden. Je kan een thema toevoegen, de naam aanpassen of het thema (on)zichtbaar maken. Ook is het mogelijk om een thema te dupliceren. De inhoud van een thema, de tegels dus, kunnen ook gemakkelijk gekopieerd en geplakt worden in een ander thema in het Mosaic (of in een ander Mosaic). Tot slot kan een thema verwijderd worden.
Themaweergave
Indien je met je muis over een themategel beweegt, dan verschijnen er diverse opties (1). Het is mogelijk om:
- De themategel te verplaatsen ('Move').
- De thema instellingen aan te passen ('Edit'). Deze openen in het rechterpaneel met de meest gebruikte thema-instellingen in een aparte tab.
- Het betreffende thema te openen ('Show tiles').
- De themategel zichtbaar of onzichtbaar te maken ('Hide'/'Unhide').
- De themategel verwijderen ('Remove').
Daarnaast kan je het formaat van de themategel aanpassen (2), dit kan via de knop in de rechter onderhoek van een themategel. Een nieuw thema toevoegen kan via 'Add theme' (3). Ook kan je een sectie aanmaken of verplaatsen zodat de themategels gegroepeerd kunnen worden (4) en er zijn er diverse templates beschikbaar om de themategels vorm te geven (5). Het verplaatsen van secties en tegels werkt middels het 'drag and drop' principe.
Dashboardweergave
De dashboard weergave kan geopend worden via de Mosaic tree door op het betreffende thema te klikken, of via de themaview; beweeg over de themategel en klik op 'Show tiles'. Net als in de themaview verschijnen de tegelopties indien je over een tegel beweegt, je kan vervolgens (1):
- Een tegel verplaatsen ('Move').
- De tegel instellingen openen ('Edit').
- De tegel zichtbaar of onzichtbaar maken ('Hide'/'Unhide').
- De tegel kopieren binnen het thema ('Copy').
- De tegel verwijderen ('Remove').
Daarnaast kan je het formaat van de tegel aanpassen (2), dit kan via de knop in de rechter onderhoek van een themategel. Tegels kunnen gemakkelijk gegroepeerd worden middels secties (single, double of free). Deze secties kunnen verwijderd, verplaatst of aangepast worden naar een single of double sectie (3). Ook kunnen er condities aan de sectie worden toegevoegd op basis waarvan de sectie wel of niet getoond wordt. Het aanmaken van een tegel kan via 'Add tile' (4).
In Mosaic kan je vrije tegels maken, zoals text tegels. Hiervoor is een type sectie zonder grid (free section) dat zich automatisch aanpast aan de hoogte van de tegel. Dit is bijvoorbeeld handig indien gebruik wordt gemaakt van flexibele teksten die worden opgevraagd via get statements. Het toevoegen van een free section kan via onderstaande knop:
Aanmaken tegels
Het aanmaken van een tegel kan op een tweetal manieren binnen de thema view. Per sectie kan dit via 'Add tile':
Of per tegel via het + teken. Deze verschijnt indien je met de muis aan de onderkant van een tegel beweegt. De tegel zal onderaan de betreffende tegel verschijnen.
Er zal een pop-up verschijnen die je door het proces zal begeleiden. Aangezien er geen koppeling meer is met de themaboom van Swing Viewer heb je nu de mogelijkheid om een selectie te maken van alle mogelijke indicatoren uit de Studio-database (de 1500 meest recent toegevoegde worden getoond). Je kan hierbij zoeken op onderwerpnaam of -code en filteren op Cube en Data type. De tegeltypes zijn voorzien van een toelichting onder het vraagtekenicoon.
Het aanmaken van tegels verloopt nu in een paar eenvoudige stappen:
Selecteer eerst een of meerdere indicatoren uit de database. Met de Ctrl knop kan je meerdere onderwerpen tegelijk selecteren. De lijst toont de 1.500 meest recent toegevoegde indicatoren. Ga na de selectie van de indicatoren naar de volgende stap via de groene button 'Next' rechtsonder in het scherm. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een Viewer-presentatie of een 'custom' tegel. Maak na de keuze voor een van deze opties de tegel aan door op de groene button 'Next' of 'Create' rechtsonder in het scherm te klikken.
Selecteer vervolgens een presentatievorm: 'Basic', 'Chart or map' of 'Infographic'. Maak na de keuze voor de presentatievorm de tegel aan door op de groene button 'Create' rechtsonder in het scherm te klikken.
Bij indicatoren met kubusdata volgt een extra scherm voor de selectie van de gewenste dimensies en dimensie-items. Maak na de keuze voor de dimensies en dimensie-items de tegel aan door op de groene button 'Create' rechtsonder in het scherm te klikken.
Conditionals
In Mosaic en Stories heb je de mogelijkheid om secties, thema's en tegels te tonen op basis van door de beheerder opgegeven condities. Op basis van de gebruikersselectie (zoals een bepaald gebied) kan een sectie, thema of tegel verborgen worden. Voor een uitgebreide uitleg zie het onderdeel 'Conditionals' binnen de helpfunctie van Studio. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen een thema te tonen indien de gebruiker de provincie Zuid-Holland gekozen heeft.
Binnen de instellingen van een sectie, thema of tegel kan via het tabblad 'Conditions' de condities worden opgegeven. Onderstaand thema wordt bijvoorbeeld alleen getoond indien het gekozen gebiedsniveau 'provincie' is, of indien de data van het onderwerp 'bevtot' minder dan 1.000 is voor het gekozen basisgebied:
IF basegeolevel EQUAL provincie
OR basedata bevtot LESS 1000
Deze condities zijn niet hetzelfde als autorisaties. Met autorisatie bepaal je wie wat mag zien op basis van wat ingesteld is via de gebruikers- en toegangsgroepen. Condities tonen alleen secties, thema's en tegels op basis wat de gebruiker gekozen heeft, een thema is bijvoorbeeld nog wel steeds benaderbaar ongeacht de opgegeven condities.
Om een overzicht te verkrijgen van alle conditionals die zijn toegepast, kan het controle rapport 'Conditionals used in Mosaic' uitgedraaid worden. Dit kan via General > Consistency check. Ook wordt per thema, tegel of sectie middels een icoontje kenbaar gemaakt of gebruik is gemaakt van een of meerdere conditionals.
Autorisatie
De autorisatie settings zoals ingesteld in Studio worden aan het Mosaic doorgegeven en toegepast. Zo kan je een Mosaic (optioneel) achter een loginscherm plaatsen en bepaalde onderwerpen, gebiedsniveaus en tegels enkel tonen voor specifieke gebruikers.
Binnen het menu Authorization (Mosaic settings) kan het autorisatie type worden opgegeven, er zijn drie opties: geen login, optionele login en een verplichte login. Indien een gebruiker inlogt dan gelden de rechten die middels de usergroups aan deze gebruiker zijn gekoppeld. Specifieke onderwerpen of gebieden die deze gebruiker niet mag zien, worden dus niet getoond in het Mosaic. Daarnaast is het mogelijk om een Default user group op te geven. Dit is de usergroup die wordt toegepast indien je niet ingelogd bent en dus voornamelijk relevant voor (gedeeltelijk) openbare Mosaics. Indien een Mosaic niet achter een login is geplaatst dan gelden de rechten die gekoppeld zijn aan deze Default user group.
Indien gekozen is voor een login of optionele login, dan verschijnt de mogelijkheid om aan te geven welke gebruikersgroepen toegang mogen hebben na inloggen. Activeer hiervoor de setting 'Restrict access of usergroups', waarna je de gebruikersgroepen kan selecteren.
Het is ook mogelijk om de toegang van thema's binnen een Mosaic in te stellen. Hiervoor dient eerst deze setting te worden geactiveerd: Mosaic settings > Authorization > Use thema authorization.
Vervolgens kan je per thema bepalen welke gebruikersgroepen toegang mogen hebben tot een thema. Activeer hiervoor per thema de setting 'Restrict theme access', deze setting is te vinden bij: Theme settings > Authorization. Nadat deze setting is geactiveerd, kan je bepalen welke gebruikersgroepen toegang mogen hebben tot het thema.
Controle rapporten
Er zijn diverse controle rapporten beschikbaar waarmee handige overzichten uitgedraaid kunnen worden, zoals een overzicht van het gebruik van indicatoren en conditionals in Mosaic. Ook kan een consistentie check worden uitgedraaid waarin onbekende onderwerpen en dimensieniveaus in kaart kunnen worden gebracht. Deze zijn te vinden in het menu General > Consistency check. Het is raadzaam dit regelmatig te controleren om fouten te voorkomen.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren