Swing Studio - zoekmodule

Gewijzigd op Wed, 17 Apr 2024 om 04:43 PM

Voorbeeld bekijken van concept Inleiding

Het doel van de nieuwe zoekmodule is om op gegevens uit verschillende productonderdelen van Swing (Studio, Mosaic, Ballroom) tegelijkertijd te kunnen zoeken en deze zoekresultaten in een helder overzicht weer te geven.

1 Configuratie

De configuratie van de zoekmodule bestaat uit een aantal onderdelen die in de volgende paragrafen worden beschreven.

1.1 Applicatiebeheer

Voordat de zoekmodule in Swing kan worden geconfigureerd, moet Applicatiebeheer eerst het een en ander instellen op de server. Dien hiervoor een verzoek in bij de Swing Helpdesk helpdesk@swing.eu.

1.2 Studio

Als Applicatiebeheer klaar is met de configuratie op de server kan de zoekmodule worden geactiveerd in Studio. Onder System administrator settings staat de optie Enable Smart Search.

System administrator settings menu

Vinkje zoekmodule aanzetten

Nadat de module is aangezet wordt de knop Search settings zichtbaar in het hoofdmenu.

Search settings in hoofdmenu

De Search settings bestaat uit de onderdelen General settings, Filter settings en ABF Search settings

In de General settings kan onder andere de tekst van het zoekveld worden ingesteld.

General settings aanpassen

Onder Filter settings kan je bepalen op welke producten (Mosaic, Viewer) en onderdelen uit Ballroom (Documenten, nieuwsberichten) gefilterd kan worden bij de zoekresultaten.

Filter instellenResultaat filterinstellingen

In de ABF Search settings kun je bij de optie Additional applications for Smart Search meerdere swing versies opgeven waarin gezocht mag worden. Links staat de URL en achter de ‘|’ staat de naam die getoond wordt in het filtermenu.

This version uses a subdomain configuration (GinC) is voor versies met een subdomain zoals GinC of KWH.

Subdomein aanpassen Subdomein aanpassen

Nadat de zoekmodule is aangezet zijn de kolommen Search Tags, Search cluster name en Exclude from Search toegevoegd aan de onderwerpen tabel. Let op! Deze staan standaard nog niet op visible

Column settings

Met Search tags kun je per onderwerp een thematische koppeling maken. Met Search cluster name is het mogelijk om een set onderwerpen te groeperen. Met Exclude from search worden onderwerpen uitgesloten van de zoekresultaten.Onderwerpen configureren voor search

Het is mogelijk om specifieke dimensie-items van de zoekresultaten uit te sluiten.

Dimensies uitsluiten instellen

Ook voor Categories, Presentations, Reports en URL links kunnen Search tags worden opgegeven en kunnen specifieke onderdelen worden uitgesloten.

Thema uitsluiten van zoekenThema uitsluiten van zoeken

1.3 Mosaic

In Mosaic kunnen per dashboard, thema en tegel Keywords worden ingesteld en kan worden aangegeven of het onderdeel moet worden meegenomen in de zoekresultaten.

Keywords instellen

Keywords instellen

Keywords instellen

1.4 Ballroom

In Ballroom kunnen ook Keywords per onderdeel (nieuwsberichten, documenten, rapporten, links) worden ingesteld en aangegeven of het moet worden uitgesloten door de zoekmodule.

Keywords instellen Ballroom

2 Gebruik

Nadat alles goed is geconfigureerd kun je de zoekmachine gebruiken.

Met de keywords die je eerder hebt ingesteld kan een gebruiker een algemene zoekterm eenvoudig filteren naar het thema waarin die is geïnteresseerd.

Filteren zoekresultaten

In dit voorbeeld is er gezocht op huishoudens, wat 586 resultaten oplevert. Wanneer je vervolgens op één van de beschikbare keywords klikt, wordt het zoekresultaat hierop gefilterd. Het aantal zoekresultaten is hierdoor gedaald naar 38 resultaten. De mogelijkheid om te filteren zorgt er dus voor dat een gebruiker een stuk eenvoudiger een specifiek onderwerp kan vinden.

Keywords opgeven

3 Tips & Tricks

3.1 Instellen van keywords

Een keyword (search tag in Studio) is een manier om de resultaten die gevonden worden bij een algemene zoekterm te filteren, zodat een gebruiker sneller het onderwerp vindt wat hij zoekt.

Voorbeeld: Zoek in waarstaatjegemeente.nl op ‘ongeval’. Klik op de filters en zie welke zoekresultaten na filteren overblijven.

Studio

• Zichtbare indicatoren dienen minimaal één Search tag te hebben
  • Wanneer verduidelijking mogelijk of nodig is, kan een indicator meer dan één Search tag bevatten.
  • Uitgesloten (Excluded from search) onderwerpen hebben geen Search tag nodig.
  • Onderwerpen die niet in de themaboom zijn opgenomen, hebben geen Search tag nodig.
  • Onzichtbare (Invisible) onderwerpen hebben geen Search tag nodig.
  • Het is handig om bij vergelijkbare onderwerpen dezelfde Search tag te gebruiken. Bijv. als een groep onderwerpen betrekking hebben op jeugdhulp voor al deze onderwerpen hetzelfde Search tag jeugdhulp te gebruiken

Mosaic

• Tegels dienen minimaal één keyword te hebben.
  • Het keyword van een tegel kan de term van het thema, de subcategorie, of een afgeleide daarvan zijn.
  • Wanneer verduidelijking mogelijk of nodig is, kan een tegel meer dan één keyword bevatten.
  • Tegels die geen data bevatten, hebben geen keywords nodig. Keywords bevatten zoveel mogelijk uniforme termen. Dat wil zeggen, dat als er subcategorieën door verschillende thema's zijn die qua betekenis hetzelfde zijn of sterk op elkaar lijken, dat er dan voor één keyword gekozen wordt. Bijvoorbeeld: 'jeugdhulp' en 'jeugdhulpverlening' vatten we onder één keyword, bijvoorbeeld 'jeugdhulp'. Keywords die sterk op elkaar lijken worden zo vermeden, wat ten goede komt aan de filterfunctie van de zoekmachine.

3.2 Uitsluiten van zoekresultaten

Mosaic

• Wanneer een tegel op onzichtbaar staat, wordt deze automatisch uit de zoekresultaten gefilterd. Om deze reden hoeft er geen data-dashboardtegel van de zoekresultaten te worden uitgesloten

Database

• Onderwerpen die niet in de themaboom zijn opgenomen, worden uit de zoekresultaten gefilterd. Deze onderwerpen hoeven dus niet in de onderwerpentabel Excluded from search aangevinkt te hebben.
  • Onzichtbare (invisible) onderwerpen worden uit de zoekresultaten gefilterd. Deze onderwerpen hoeven dus niet in de onderwerpentabel Excluded from search aangevinkt te hebben.
  • Onderwerpen met bijvoorbeeld 'weeg' of ‘test’ in de naam kunnen worden uitgesloten.

3.3 Search cluster name

Onderwerpen zijn vaak onderdeel van een grotere set. Deze kunnen met een Search cluster name worden geclusterd en als één zoekresultaat getoond worden.

Voorbeeld: Zoek in waarstaatjegemeente.nl op ‘gemeenteraad’. Klik op het zoekresultaat ‘Stemmen gemeenteraad naar partij’.

Database

• Onzichtbare (invisible) onderwerpen hebben geen Search cluster name nodig.
  • Onderwerpen die zijn uitgesloten (exlcuded from search) hebben geen Search cluster name nodig.
  • Onderwerpen die qua naamgeving sterk op elkaar lijken kunnen worden geclusterd.
  • Onderwerpen waar niet snel specifiek op zal worden gezocht, kunnen worden geclusterd. De kans is namelijk klein dat een bezoeker bijvoorbeeld zoekt op ‘Bevolking 14 jaar’. In de praktijk zal een bezoeker eerder zoeken op ‘Bevolking leeftijd’.
  • Het maximumaantal karakters van een clusternaam is 75 karakters.