Releasenotes 6.4

Gewijzigd op Fri, 10 May 2024 om 02:26 PM

Inloggen via Azure

SWING ALGEMEEN

Het inloggen in Swing zal in het vervolg gebeuren door middel van Azure AD B2C. Deze inlogservice van Microsoft vervangt de inlogfunctionaliteit die voorheen in Swing zelf was ingebouwd. Azure AD B2C wordt wereldwijd gebruikt en biedt een aantal voordelen ten opzichte van de inlogfunctionaliteit van Swing.

1. Generieke manier van inloggen in alle Swing modules;

2. Minder risico op fouten in de authenticatie (dus ook minder risico op datalekken);

3. Beveiliging door two-factor authentication;

4. Presentatieprofielen in Swing zijn gekoppeld aan een account, en niet aan de browser.


Aanmeldscherm Azure AD B2C in Swing

Bij de overgang van de huidige inlogfunctionaliteit naar Azure AD B2C moet een en ander geconfigureerd worden door ABF. Beheerders moeten er rekening mee houden dat accounts alleen nog werken als het emailadres waarmee ingelogd wordt via Azure AD B2C ook de Username is van een account. In principe komen Accounts in Swing er zo uit te zien dat de Username, Name en het Mailaddress het emailadres van de betreffende gebruiker bevatten, zie onderstaande screenshot. 

Useraccount in Swing met Azure AD B2C

De uitrol van Azure AD B2C vindt niet plaats tijdens de uitrol van de nieuwe Swingrelease. De uitrol gaat gefaseerd plaatsvinden in 2024. Klanten worden geïnformeerd over wanneer de overgang op Azure AD B2C voor hen op de planning staat. Een uiteindelijke overgang gebeurt in overleg met de klant.

Azure AD B2C zal de meest gangbare vorm van inloggen zijn, maar er zijn een aantal alternatieven:

1. De klant heeft een eigen Azure AD B2C omgeving. Inloggen in Swing kan prima gekoppeld worden aan de eigen Azure AD B2C omgeving.

2. De klant heeft een eigen Azure AD omgeving. Het applicatiebeheer van ABF kan dit op verzoek van de klant inrichten.

3. De klant wil de inlogpagina in eigen layout in plaats van de generieke inlogpagina. In principe is punt 1 hierboven dan de meest eenvoudige oplossing. Als dat geen optie blijkt, kan ABF dit inrichten tegen betaling van inrichtingskosten en jaarlijkse onderhoudskosten.

Stories Studio

STUDIO
 
STORIES

Het beheer in Stories gebeurt vanaf nu in een aparte beheeromgeving binnen Studio, namelijk Stories Studio. Voorheen was het beheer van Stories ondergebracht onder Mosaic Studio, maar omdat Stories een apart product is met eigen functionaliteiten is het handiger en logischer om dit onder te brengen in een aparte beheeromgeving.

Aparte beheeromgeving Stories Studio

Instellingen die exclusief beschikbaar zijn voor Mosaic, zijn vanaf nu ook niet meer aanpasbaar in Stories en andersom. Dit voorkomt dat beheerders aanpassingen doen, die geen invloed hebben op het eindresultaat. Een belangrijk voorbeeld daarvan, is het thema overzicht dat in Stories komt te vervallen. Het thema overzicht zijn de themablokken die doorgaans als ingang van een Mosaic dienen, zie ook onderstaande screenshot.

Thema overzicht in Mosaic

Ook is het maximum aantal afzonderlijke Stories dat gemaakt kan worden binnen een versie aangepast. Dat maximum is vanaf heden ingesteld op tien. Als er meer dan tien Stories gewenst zijn, dan kunnen er maatwerkafspraken gemaakt worden met de accountmanager.

Conditioneel tonen van tegels, thema's en secties

MOSAIC
 
STORIES

In Mosaic en Stories is de mogelijkheid toegevoegd om tegels, thema's en secties te tonen op basis van door de beheerder opgegeven condities. Op basis van de gebruikersselectie (zoals een bepaald gebied) kan een thema, sectie of tegel verborgen worden. Voor een uitgebreide uitleg zie het onderdeel 'Conditionals' binnen de helpfunctie van Studio. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen een thema te tonen indien de gebruiker de provincie Zuid-Holland gekozen heeft. 

Binnen de instellingen van een tegel, sectie of thema is een tabblad toegevoegd waar de condities kunnen worden opgegeven. Onderstaand thema wordt bijvoorbeeld alleen getoond indien het gekozen gebiedsniveau 'provincie' is, of indien de data van het onderwerp 'bevtot' minder dan 1.000 is voor het gekozen basisgebied. 

Thema condities opgeven

Deze condities zijn niet hetzelfde als autorisaties. Met autorisatie bepaal je wie wat mag zien op basis van wat ingesteld is via de gebruikers- en toegangsgroepen. Condities tonen alleen tegels, thema's of secties op basis wat de gebruiker gekozen heeft, een thema is bijvoorbeeld nog wel steeds benaderbaar ongeacht de opgegeven condities.

Kopiëren van Mosaic en Stories 

STUDIO 

MOSAIC
 
STORIES

Het wordt mogelijk om complete Mosaics en Stories te exporteren en te importeren. Het kopiëren is zowel mogelijk binnen de versie als tussen twee verschillende versies.

De optie is bereikbaar door op rechtermuis te klikken bij een Mosaic of Stories en Export te kiezen. Houd er bij het importeren rekening mee dat het bestaande Mosaic in zijn geheel wordt overschreven. Afbeeldingen en kleurinstellingen worden juist niet mee geëxporteerd.

Oproepen minimum en maximum uitgebreid

MOSAIC

Met get-statements kan je de maximum of minimum waarde binnen een gebiedsniveau of kubusdimensieniveau oproepen. Zoals:

{get:maximum-value; varcode: bevolking; geolevel: gemeente; period:2016; option:regionvalue}

Hierbij wordt de hoogste waarde van het onderwerp 'bevolking' op gemeenteniveau voor 2016 opgeroepen. Maar je kan nu ook middels de 'offset' parameter de 2e-, 3e-, etc hoogste of laagste waarde oproepen. Middels onderstaande get-statement wordt de op een na hoogste waarde opgeroepen:

{get:maximum-value; varcode: bevolking; geolevel: gemeente; period:2016; option:regionvalue; offset:1}

Sneller publiceren

STUDIO

Er zijn technische verbeteringen doorgevoerd aan het publiceren van Swing. De belangrijkste verbetering voor beheerders is dat het publiceren van de data een stuk korter duurt. Swing publiceert namelijk slimmer. Niet meer wordt de gehele admin-database gepubliceerd over de live-database, maar Swing kan achterhalen welke data wel en niet geactualiseerd is. Alleen de geactualiseerde data wordt overgezet naar de live-database. Voor sommige actualisaties zal dit betekenen dat de data zonder downtime gepubliceerd kan worden.

Deze verbetering is niet van toepassing op de publicatie van Mosaics en Stories.

Publicatie in Studio

Extra kolommen in vernieuwde datasource tabel 

STUDIO

In de datasource tabel van Studio zijn vier nieuwe kolommen toegevoegd waar metadata van de bron in kan worden opgenomen:

VeldDoelAanvullende informatie
SummaryEen korte samenvatting van de bron.Deze tekst staat op plekken waar metadata wordt weergegeven altijd bovenaan. Handig voor bijvoorbeeld de detailview van Mosaic en Stories, waar beperkte ruimte op het scherm is.
DatastatusEen korte duiding van de status van de bron.Beoogd gebruik is om de data in te delen op basis van de volgende indeling.
  • Definitief
  • Voorlopig
  • Definitief/voorlopig
Source data keeperTekstveld om aan te geven welke partij bewerkingen op de data heeft gedaan.
RemarksTekstveld waarin de beheerder specifieke (tijdelijke) opmerkingen over de bron kan opnemen.

Daarnaast is de tabel opnieuw ingedeeld voor een logische volgorde en zijn sommige termen aangepast ter verbetering van de consistentie.

Aanmaken nieuwe Swing Reports niet meer mogelijk

STUDIO
 
VIEWER
 

Als onderdeel van het uitfaseren van de Swing Report-functionaliteit is het niet meer mogelijk om nieuwe Swing Reports aan te maken. Het beheren en bewerken van bestaande Swing Reports is voorlopig nog wel mogelijk.

Subthema's bij documenten

BALLROOM

In Ballroom is het nu mogelijk om bij documenten subthema's toe te voegen onder een thema. Indien je een thema toevoegt (Structure > Categories) is er de mogelijkheid om aan te geven onder welk bestaand thema deze moet vallen:

Een subthema aanmakenBij het aanmaken van een document kan je dit subthema vervolgens selecteren:

Een document toevoegen aan een subthema

Diverse aanpassingen

MOSAIC
 
STORIES
  • De meertaligheidfunctionaliteit is toegevoegd aan Iframe tegels en afbeeldingen. In de komende release kunnen alle velden binnen deze tegels ook vertaald worden. De rode velden geven aan dat dit onderdeel nog niet vertaald is naar de taal die op dat moment geselecteerd is.
  • De get-statements zijn uitgebreid. In de Help in Studio is onder Mosaic & Stories -> Get statements -> Data statements te zien welke statements er allemaal te gebruiken zijn.
MATOMO
  • De bezoekersaantallen en de acties die gebruikers doen op Swing websites worden bijgehouden in Matomo. De acties van gebruikers worden door Matomo 'Gebeurtenis acties' genoemd. Deze gebeurtenis acties hadden voorheen vrij cryptische termen. Deze termen hebben een veel begrijpelijkere naam gekregen.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren